سیم جوش مورد استفاده در جوشکاری | انواع سیم جوش
تماس با جوشکار سیار
نمونه کار های جوشکار سیار
بسیاری از جوشکارها در رابطه با کارآیی سیم جوش (الکترود) در پروژه ها اطلاعاتی ندارند و اگر از آنها بپرسید که چرا در پروژه های خود از یک الکترود خاص استفاده نمی کنند؟ می گویند این روشی است که ما همیشه انجام می دادیم، حتی اگر راه دیگری که پیشرفت چشمگیری داشته باشد را ممکن است هیچ وقت امتحان نکنند. انواع مختلفی از سیم جوش ها وجود دارند که در پروژه های جوشکاری مورد استفاده قرار می گیرند. در ادامه با ما همراه باشید تا در این باره اطلاعاتی را برایتان بازگو کنیم.
سیم جوش چیست؟
برای انواع جوشکاری های ذوبی به یک ماده برای پر کردن فضاهای خالی احتیاج داریم که به این ماده سیم جوش یا الکترود گفته می شود. سیم جوش ها دارای ترکیبات شیمیایی شبیه به فلز پایه هستند و متناسب با فلزهای آهنی و غیر آهنی انواع مختلفی از آنها وجود دارند. به طور کلی الکترود ها به دو نوع الکترود های تو پودری (Cored Wires) و الکترود توپر (Solid Wires) تقسیم بندی می شوند.
ویژگی های سیم جوش چیست؟
جوشکاری هایی که با الکترود انجام می شوند مزایا و معایب متفاوتی دارند و این سبب شده تا استفاده از الکترود ها برای برخی از جوشکاری ها مناسب باشد و برای برخی دیگر نه! در زیر به توضیح ویژگی های این الکترود ها می پردازیم.
- نفوذ عمیق: الکترود ها می توانند به صورت عمیق در ریشه جوش ها نفوذ کنند به همین دلیل از سیم جوش ها برای ساخت و اتصال سازه های نازک استفاده زیادی می شود.
- کاهش عیوب جوشکاری: از آنجایی که در سطوح مختلف سیم جوش ها، دی اکسید کننده ها وجود دارند، باعث می شوند تا عیوب جوشکاری مانند تخلخل کاهش پیدا کند و همچنین وجود این دی اکسید کننده ها موجب می شود تا نیاز ما به تمیز کاری قبل از جوشکاری کاهش پیدا کند.
- مکانیسم تغذیه: سیم جوش های توپر نسبت به بقیه روش های جوشکاری از سیستم تغذیه ای متفاوتی استفاده می کنند، آن هم به صورت یک سیستم تزریق کننده خودکار است که مواد مذاب را به داخل حوضچه هدایت می کند. این روش جوشکاری بسیار سخت است و به یک جوشکار فوق حرفه ای با مهارت بالا نیاز دارد.
- سرعت بالای جوشکاری: جوشکاری با الکترود نسبت به جوشکاری بدون الکترود از سرعت بالایی برخوردار است. دلیل این سرعت، نرخ رسوب بالاتر سیم جوش است. به همین دلیل جوشکاران تمایل زیادی به استفاده از الکترود ها در هنگام ارائه خدمات جوشکاری را دارند.
- مراقبت از سیم جوش: برای این که الکترود ها عملکرد بهتر و طول عمر بیشتری داشته باشند، نیاز دارید تا لایه ای از مس را به عنوان پوششی بر روی آن قرار دهید. مراقبت کردن از این پوشش مسی بسیار اهمیت دارد.
- سرباره ها: درست است که دی اکسید کننده ها می توانند تأثیرات مثبتی بر روی جوشکاری ها داشته باشند؛ اما گاهی دی اکسید کننده ها می توانند باعث ایجاد تکه های کوچکی شود که این خود باعث ایجاد عیوب جوش می شود.
انواع مختلف سیم جوش ها و کاربرد آنها
الکترود ها دارای انواع مختلفی هستند که هر کدام از آنها را با توجه به ویژگی هایشان برای جوشکاری فلزات آهنی و غیر آهنی استفاده می کنند. الکترود ها در صنایع حمل و نقل، خودرو سازی و ساخت تجهیزاتی مانند مبدل های حرارتی و مخزن های تحت فشار کاربرد دارند. جوشکارها از ۵ مدل الکترود استفاده می کنند که در ادامه به توضیح انواع این الکترود ها و کاربردشان می پردازیم.
۱. سیم جوش تو پودری
سیم جوش تو پودری به شکل لوله های توخالی هستند که درون آنها را پودر خاصی قرار داده اند. پودر موجود در این الکترود، در زمان جوشکاری تصعید شده و از حوضچه جوش و قوس الکتریکی محافظت می کند. این نوع الکترود شباهت زیادی به الکترود مگ دارد.
۲. سیم جوش میگ – مگ (Mig – Mag)
در آن دسته از فرآیند های جوشکاری که این نوع الکترود در آن کاربرد فراوانی دارد، از قوس الکتریکی به عنوان منبع استفاده می کنند. این نوع از الکترود در چند نوع ساخته می شود که عبارت اند از: بدون آلیاژ، آلیاژ کم، آلیاژ برای فولاد ضد زنگ و آلیاژ پایه نیکل.
سیم جوشهای مگ با سرعت معینی به حوضچه جوش انتقال پیدا می کند. به منظور جلوگیری از ورود هوا و آلوده شدن فلز، در طول فرآیند جوشکاری از یک گاز محافظ استفاده می کنند.
مطلب پیشنهادی: خدمات جوشکاری آرگون | مزایا و معایب جوشکاری آرگون
۳. سیم جوش CO2
برای انجام جوشکاری های یکنواخت ما از سیم جوش CO2 استفاده می کنیم. این نوع الکترود را با ترکیب گاز CO2 و یا گاز آرگون به کار می برند. از مهمترین ویژگی های این نوع الکترود می توان به جوش های یکنواخت و سرعت بالای آن اشاره کرد. الکترود CO2 دارای سایزهای مختلف به همراه آلیاژهای متفاوتی است که در هنگام انتخاب آن برای جوشکاری به نوع سازه و جنس آن توجه می کنند.
۴. سیم جوش زیر پودری
از این الکترود جوش برای جوشکاری های سنگین مانند جوشکاری صنایع کشتی سازی و راه آهن استفاده می کنند. این نوع الکترود در چند نوع آلیاژ فولاد ضد زنگ، بدون آلیاژ و آلیاژ کم ساخته می شود. از مزایای الکترود زیر پودری می توان سرعت بالا و جوش های یکدست را نام برد.
۵. سیم جوش تیگ
این نوع الکترود همانند الکترود مگ در چند نوع آلیاژ کم، آلیاژ برای فولاد ضد زنگ، آلیاژ بر پایه نیکل و بدون آلیاژ ساخته می شود. جوش هایی که در جوشکاری با الکترود تیگ ایجاد می شوند از استحکام بالا، مقاومت در برابر ضربه و ترک و داکتیلیته برخوردار هستند به همین دلیل از این نوع الکترود در جوشکاری هایی مانند مخازن تحت فشار، فولاد های ساختمانی و غیره استفاده می شود.
انواع سیم جوش از لحاظ پوشش
الکترود ها را بر اساس پوششی که دور تا دور آنها را در برگرفته هم تقسیم بندی می کنند؛ که بر اساس نوع پوشش آنها به ۵ دسته تقسیم بندی می شوند.
۱. پوشش قلیایی:
از این نوع الکترود تقریبا می توان گفت در تمام موارد جوشکاری استفاده می کنند و سرباره کمتری نسبت به دیگر سیم جوش ها تولید می کنند. قطبیتی که در پوشش قلیایی به کار رفته، DC+ است.
۲. پوشش سلولزی:
این نوع الکترود را در جعبه های نفوذ ناپذیر نگهداری می کنند چرا که اگر پوشش سلولزی آن در معرض رطوبت قرار گیرد فاسد می شود. از آنجایی که این الکترود دارای نفوذپذیری خوبی است از آن بیشتر در مورد جوشکاری های سرازیر استفاده می کنند.
۳. پوشش اسیدی:
منگنز و سیلیکات آهن جزو مواد به کار رفته در این الکترود است و همچنین این قطعه عیب های جوشکاری را می پوشاند چرا که سرباره ضخیمی دارد و سطح مناسبی را برای کار فراهم می کند.
۴. رتیلی:
از الکترود رتیلی می توان به قوس های بالاتر دست یافت و ترک های گرم بالا را پوشش داد. این نوع الکترود در جوشکاری هایی مانند مایل، مستقیم و سربالا کاربرد زیادی دارد و در قطبیت های AC و DC می توان از آن استفاده کرد.
۵. رتیلی با پودر آهن:
نام دیگر سیم جوش رتیلی با پودر آهن، سیم جوش اکسید سیلیس است که کاربرد های آن مانند الکترود رتیلی است.
هر یک از این الکترود ها با پوششی که دارند نقش خاصی را در جوشکاری ها ایفا می کنند. از جمله؛ انجماد سریع تفاله های ناشی از جوشکاری، جلوگیری از عدم سقوط این تفاله ها، پایداری قوس الکتریکی و کاور کردن منطقه جوش جهت جلوگیری از اکسید شدن.
انواع سیم جوش بر اساس نوع ساخت
سیم جوش ها را بر اساس نوع ساخت ها آنها به ۴ دسته تقسیم بندی می کنند.
۱. کم هیدروژن:
فلاکسی که در این الکترود به کار رفته دارای هیدروژن کمی است و از آن برای فولاد های پر کربن استفاده می شود. پرکاربرد ترین الکترود ها در این دسته شامل الکترود E7018 و الکترود E7028 می باشد.
۲. الکترود چسبان:
این نوع الکترود باعث رسوب گذاری سریع می شود و از پوشش فلاکس سنگین بر روی سیم برخوردار است. سیم جوش های E6027 و E6028 جزو پرکاربرد ترین ها هستند.
۳. الکترود سریع انجماد:
از جمله ویژگی ها مهم این نوع، می توان به استفاده در محیط های مختلف، سرباره کم و ایجاد قوس قوی اشاره کرد. یک نوع مهم سیم جوش سریع انجماد E6010 می باشد.
۴. الکترود انجماد پر شده:
این نوع الکترود ها دارای فلاکس سنگینی هستند. از ویژگی های مهم این نوع الکترود، ایجاد جوش های یکنواخت است. الکترود های E6013، E6012 و E7014 از مهمترین های این گروه محسوب می شوند.
دسته بندی سیم جوشها
اولین دسته الکترود ها که بر اساس ضخامت پوششی خود دسته بندی می شوند عبارت اند از: جوشکاری ضخیم، جوشکاری خیلی ضخیم، جوشکاری متوسط و جوشکاری نازک است.
دسته دوم که بر اساس جنس مفتول دسته بندی می شوند عبارت اند از: الکترود های آلومینیومی، نیکلی، کم کربن و ضد زنگ است.
مطلب پیشنهادی: پارامترهای مؤثر در جوشکاری و نحوه تنظیم آن ها
در آخر
حال که همه چیز را در رابطه با سیم جوش می دانید، باید این را همیشه به خاطر داشته باشید که همه الکترود ها با مشخصات یکسانی تولید نمی شوند. شما باید به دنبال الکترود هایی باشید که خواص شیمی ثابت، قابلیت تغذیه، عملکرد قوس بهتری را دارا باشند. چرا که تغییر در الکترود می تواند باعث بهره وری کمتر، هزینه های بالاتر و وجود جوش های ناقص و بی کیفیت شود.
تماس با ما
با شماره تلفنهای ما تماس بگیرید تا در کوتاهترین زمان ممکن، متخصصین ما در محل شما حاضر شوند. فرقی نمیکند در شرق تهران باشید، غرب تهران، مرکز یا شمال و جنوب. همیشه یکی از جوشکارهای ما نزدیک شما است.
تلفن های تماس :
جوشکاری سیار و آهنگری سیار در شمال تهران ۰۲۱۲۲۷۹۸۳۲۱
جوشکاری سیار و آهنگری سیار در غرب تهران ۰۲۱۴۴۳۸۸۹۶۸
جوشکاری سیار و آهنگری سیار در شرق تهران ۰۲۱۷۷۹۹۰۷۶۲
جوشکاری سیار و آهنگری سیار در مرکز تهران ۰۲۱۸۸۹۹۵۰۶۵
جوشکاری سیار و آهنگری سیار در جنوب تهران ۰۲۱۶۶۰۰۹۳۹۴
مطالب مرتبط
جوشکاری سیار در نیاوران | خدمات جوشکاری سیار در منطقه یک تهران
خدمات جوشکاری در محل | مزیت ها و موارد استفاده
خدمات آهنگری سیار | تمام نقاط تهران